Je veilig voelen en veilig zijn zijn verschillende, maar met elkaar verweven ideeën. Hoewel veiligheid nooit kan worden gegarandeerd, zijn er meetbare manieren om jouw woning veiliger te maken, door producten te gebruiken die de misdaad statistisch verlagen, zoals het vergrendelen van je deuren en ramen. Je kunt echter veilig zijn, maar dit hoeft niet meteen te betekenen dat je je ook veilig voelt, terwijl dit juist zo belangrijk is.

We voelen ons veiliger wanneer onze zintuigen, vooral onze gehoor- en gezichtszintuigen, worden bevredigd. Hier presenteren we zeven manieren om je zintuigen te bevredigen en je zenuwen te kalmeren als je thuis bent.

 

Verlicht je omgeving

We kunnen angst voor het donker associëren met onze kindertijd, maar het is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom we ons onveilig voelen. Door onze omgeving te verlichten, kan je minder kwetsbaar voelen. Dit kan betekenen dat je alle energiezuinige lampen in jouw buitenverlichting installeert en ze aan laat wanneer het donker is. Buitenlampen met sensoren zijn ook erg handig omdat ze je helpen te weten of er iets buiten beweegt. In het huis kan je zelfs in de minder gebruikte delen van het huis weinig licht laten branden. Doe ’s nachts nachtverlichting aan, vooral in de buurt van ramen, zodat je huis niet helemaal donker lijkt. Dit geeft jezelf een veiliger gevoel maar dit schrikt ook eventuele inbrekers af.

 

Gebruik een beveiligingssysteem.

Een beveiligingssysteem is misschien wel de beste hulpmiddel om je veilig te voelen. Een goed geïnstalleerd en ingesteld beveiligingssysteem helpt daadwerkelijk de veiligheid van jouw woning te verbeteren, waardoor je zich ook veiliger zal gaan voelen. Het kan zowel visueel als auditief helpen, omdat je een verborgen camera kunt hebben waarmee je kunt zien wat er in jouw huis gebeurt. Ook wanneer je niet thuis bent. Daarbij kan je ook een draadloos alarmsysteem hebben die afgaat om je te waarschuwen voor indringers. 

 

Controleer jouw deuren en ramen

Er zijn verschillende manieren voor inbrekers om jouw huis binnen te komen. Dit doen ze onder andere door te controleren of jouw ramen en deuren eventueel open zijn. Zorg er dus voor dat je jouw ramen en deuren niet alleen dicht doet maar ook op slot. Doe dit zowel voor in de nacht als voor wanneer je even naar buiten gaat. Het openen van een niet afgesloten deur is namelijk veel makkelijker dan wanneer die wel op afgesloten is. Er zijn ook alarmen die je bij de deur en raam kan plaatsen. Wanneer iemand een van deze twee, open wilt maken, zal het alarm afgaan.

 

Zonder je huis af

Wanneer je een open huis hebt, is het gemakkelijk om vanaf buitenaf alles binnen te zien. Dit geeft je niet alleen een erg ongemakkelijk gevoel maar kan ook als onveilig ervaren worden. Zorg ervoor dat je jouw woning wat meer afzondert. Dit kan je doen door een schutting te plaatsen in de tuin maar ook door bijvoorbeeld een mooie boom of struik in de voortuin te planten. Hierdoor is het lastiger voor inbrekers om te zien wat je eventueel in huis hebt, en ook lastiger om je huis te bereiken. Het hebben van goede gordijnen kan je ook al een veiliger gevoel geven.