Woningbeveiliging is een belangrijk aspect van thuis wonen, en in de afgelopen jaren zijn er veel trends ontstaan die de manier waarop we onze huizen beveiligen veranderen. Van slimme technologie tot milieuvriendelijke oplossingen, er zijn veel ontwikkelingen die de beveiliging van huizen in de toekomst kunnen verbeteren. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste trends op het gebied van woningbeveiliging.

Slimme beveiligingssystemen

Slimme beveiligingssystemen worden steeds populairder en zijn een van de grootste trends op het gebied van woningbeveiliging. Deze systemen maken gebruik van geavanceerde technologieën zoals camera’s, sensoren en slimme alarmsystemen om huizen te beveiligen (ook brandbeveiliging). Ze kunnen worden aangesloten op uw smartphone, zodat u altijd op de hoogte blijft van wat er in en rond uw huis gebeurt, zelfs als u er niet bent. Slimme beveiligingssystemen kunnen ook worden gekoppeld aan slimme sloten, zodat u uw huis op afstand kunt vergrendelen en ontgrendelen.

Biometrische sloten

Biometrische sloten zijn een andere belangrijke trend in woningbeveiliging. Deze sloten maken gebruik van biometrische gegevens zoals vingerafdrukken, gezichtsherkenning of stemherkenning om de toegang tot uw huis te beveiligen. Biometrische sloten zijn veiliger dan traditionele sloten omdat ze niet kunnen worden gekraakt of nagemaakt. Ze zijn ook handig omdat u geen sleutels meer nodig hebt – u hoeft alleen uw vinger, gezicht of stem te scannen om toegang te krijgen tot uw huis.

Duurzame beveiligingsoplossingen

Duurzame beveiligingsoplossingen worden steeds belangrijker voor consumenten. Veel mensen willen hun huis veilig houden zonder het milieu te schaden. Er zijn veel duurzame beveiligingsoplossingen op de markt, zoals zonne-energie-aangedreven beveiligingscamera’s en sensoren, die gebruik maken van de zon om hun batterijen op te laden. Er zijn ook oplossingen die gebruik maken van gerecycled materiaal en energiezuinige apparatuur.

Integratie met smart home-systemen

De verschillende woningbeveiligingssystemen worden steeds vaker geïntegreerd met smart home-systemen. Dit betekent dat u uw beveiligingssysteem kunt bedienen met uw stem of via een app op uw smartphone. U kunt uw beveiligingssysteem ook koppelen aan andere slimme apparaten in uw huis, zoals slimme verlichting en slimme thermostaten. Dit maakt het gemakkelijker om uw hele huis te beheren vanaf één centrale locatie.

Onderzoek trends woningbeveiliging 2023/2024

Er zijn verschillende trends op het gebied van woningbeveiliging. Een van de trends is de opkomst van smart devices, zoals slimme deurbellen, wifi-camera’s en smart locks. Hierdoor komt woningbeveiliging steeds meer binnen bereik van iedere consument. Een andere trend is dat inbrekers steeds slimmer worden en steeds nieuwe technieken bedenken om ongezien en dus zo snel mogelijk uw woning binnen te komen. Daarom is het belangrijk om te investeren in goede beveiliging. Ook zien we dat ruim één op de tien Nederlandse huishoudens slimme apparaten in huis heeft in de categorie beveiliging en veiligheid. Hierbij onderscheiden we de volgende categorieën: IP- en beveiligingscamera’s, slimme rook-, CO- en CO2-melders en complete beveiligingssystemen.